De temporada...

Si a la muntanya vas
del que portes menjaràs
Dita popular

La conca del Gallinera i la Marjal

Del riu Gallinera fins al Parc Natural de la Marjal

Per fonts, séquies, molins, coves i marjals.

25/09/2022 | Núria Gómez Bolufer

En la zona limítrofa del nord de la Marina existeixen unes valls, entre muntanyes, per les quals els barrancs i rius discorren fins a arribar al pla i formar una marjal. La vall del riu Gallinera, la vall de l'Atzúbia i la de Pego, configuren camins d'aigua que al llarg de milers d'anys han llaurat les muntanyes per a obrir-se pas fins al punt més baix sobre el nivell del mar, la Marjal de Pego-Oliva, on l'aigua brolla del subsol per a configurar un dels paratges naturals humits més importants del territori valencià.

Però alguna vegada vos heu preguntat com sorgeix aquesta meravella? La nostra proposta de hui és que conegueu de primera mà el curs de l'aigua que alimenta el parc de la Marjal, des del seu naixement a les muntanyes, obrint coves i avencs i brollant per fonts en les zones d'ombria, fins a arribar a Mostalla, alimentar el principal aqüífer de la Marjal i crear així el naixement del riu Bullent.

Arranquem des de Benissili, l'últim dels pobles que configuren la la Vall de Gallinera, a la font de la Mata, on comença l'anomenada ‘Ruta dels 8 pobles. Durant el recorregut, marcat amb senyals verds i blancs, seguirem el riu Gallinera i també part de l'antic camí Reial. Si alguna cosa caracteritza aquesta ruta és la possibilitat de conéixer el recorregut de l'aigua i les diverses estructures hidràuliques que la gent de la Vall ha deixat al llarg dels segles. En tots els pobles podrem gaudir dels seus safaretjos i fonts, però també d'altres elements com la sénia del Tio Quico o el Molinet de Benialí. Les hortes de regadiu que envolten les alqueries de la Vall deixen constància de la gran herència medieval andalusina. A través de séquies es canalitza l'aigua per a poder conrear hortalissa de regadiu. La ruta dels 8 pobles de la Vall de Gallinera acaba en una altra font, la font de la Mata, però en aquesta ocasió situada al poble de Benirrama, l'últim nucli del terme municipal abans d'entrar al terme dels pobles de l'Atzúbia i Forna.

Continuarem el camí i descobrirem altres estructures fonamentals del riu Gallinera: els molins fariners. En el tram entre la Vall de Gallinera i l'Atzúbia, tres són els molins hidràulics fariners que ens acompanyaran: el molí de Dalt  o dels Moliners, en terme de la Vall de Gallinera; el molí del Mig, també denominat de Porra (fita de terme entre els dos municipis); i el molí de Baix o dels Serafins, ja en el terme de l'Atzúbia. Tots aquests molins són del segle XVIII, coincidint amb l'augment demogràfic que tenia lloc a la Marina Alta per aquella època, i en la qual es van artigar terrenys de cultiu nous. En conseqüència, es van construir la gran majoria d'edificis i infraestructures necessàries per a transformar el cereal (eres de batre i molins hidràulics). Tots ells van estar en funcionament fins als anys vint o trenta del passat segle XX.
 

El riu Gallinera s'escabussa en direcció al llogaret de Forna, però abans de continuar el camí, tenim una parada obligatòria, el tossal del Llop, a l'Atzúbia. Allí s'amaga una cova que serà una delícia per al visitant, coneguda popularment com la cova del Canelobre, perquè si una altra cosa caracteritza les nostres muntanyes és la de conformar un sistema càrstic subterrani en el qual l'aigua continua obrint camí entre els budells de les muntanyes. No debades aquesta zona està plena de galeries, avencs i coves, en les quals les gotes d'aigua han creat meravelles escultòriques naturals en forma d'estalactites i estalagmites. Per a poder visitar la cova haurem de parlar prèviament amb l'Ajuntament de l'Atzúbia. A partir de l'Atzúbia i per a arribar a albirar la Marjal i els seus encants des de l'aire, haurem de fer una ruta senderista que comença en la piscina municipal i que ens permetrà rodejar la muntanya de la Moleta fins a endinsar-nos en la part alta del Carritxar la part més alta de la serra de Mostalla. El millor moment per a arribar dalt és a primera hora del matí, quan el sol naix i banya de daurat tota la làmina d'aigua de la marjal. Des d'allà dalt podrem fer una nova ruta, recentment homologada pel Centre Excursionista de Pego, i baixar per Mostalla fins a la vall de Pego. La nostra última recomanació és visitar el parc i la ruta de la Muntanyeta Verda, des d'on podrem observar el riu Bullent, serpentejant des de les altures i des d'on podrem observar també tot el parc natural: les noves zones de cultiu de la terra d'arròs i el gegant de pedra adormit al fons, Segària omnipotent. La vista ens regala una làmina que sembla un espill, alimentada per l'aigua que recorre la Vall de Gallinera, l'Atzúbia i Forna. Aquella aigua que la gent ha aprés a aprofitar a través de la seua força amb molins, però que també ha aprés a domesticar per a regar i donar aliments. Una aigua que té la força de foradar muntanyes senceres, però alhora la delicadesa de crear meravelles, gota a gota, durant milers d'anys, com banderes, estalactites, estalagmites i columnes de pedra. I, finalment, una aigua que brolla des de l'indret més profund de la serra de Mostalla fins a eixir de nou i crear un altre riu fonamental de tot aquest sistema hídric, el riu Bullent, principal riu que alimenta el Parc Natural de la Marjal i que ha despertat també moltes passions al llarg de la història des del segle XVI fins al segle XX.
 

Elements per a visitar durant l'excursió: 

La Vall de Gallinera   L'Atzúbia   Pego   

La Marjal   La font de la Mata   Ruta dels 8 pobles   

Forna   Cova del Canelobre    Serra de Mostalla    Segària

 

Núria Gómez Bolufer 
Tècnica de cultura i patrimoni 

M'interessa Guardar a la motxilla

De temporada...

Un paisatge que mai s'acaba

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024