El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Dénia

Ermita de Sant Joan

L'ermita de Sant Joan es considera la més interessant de les que hi ha al municipi de Dénia. El 13 de desembre de 1979 va ser declarada BIC en la categoria de Monument. Abans, al segle XVII, va ser seu de Confraria de Negres, formada per esclaus africans cristianitzats.

El seu origen datat de finals del segle XIII configura un temple primitiu gòtic, humil i reduït. No obstant això, com la major part d'ermites, ha patit diverses remodelacions al llarg de la història.

Així, entre altres coses, a la fi del segle XVI, s'hi va afegir un pòrtic renaixentista, posteriorment s'hi va afegir un habitatge per a l'ermità, i en el segle XVIII s'hi va construir l'espadanya.

L'exterior de l'ermita ens presenta un temple precedit per un porxo renaixentista amb un pòrtic preciós llavorat en pedra, el qual emmarca la porta d'accés amb un arc de mig punt sobre pilastres quadrangulars i, a cada costat, sengles buits rectangulars, tot això tancat amb reixa moderna de forja. Així mateix, a la capçalera, s'hi adossa l'habitatge de l'ermità, actualment sagristia. Tots tenen coberta independent de teules a doble vessant. L'espadanya, amb la seua campana, s'alça en la divisòria del porxe i la capella.

Una creu de pedra i adorns piramidals als cantons rematen el capcer. La planta rectangular de l'ermita té un banc corregut a l'interior, sòl de rajoles i coberta de bigues de fusta. La porta d'accés, de mig punt format per dovelles, s'obri a la capella.

En l'interior, la nau està dividida en tres trams per dos arcs diafragmàtics apuntats. La coberta segueix l'estil del porxe i el paviment, del segle XVII, la qual alterna lloses de fang cuites i taulells de manises blanques i verdes. Diverses finestres altes en els dos laterals deixen passar la llum.

A la part frontal hi ha una xicoteta fornícula vidrada per a la imatge de sant Joan Baptista. (1)

(1) Seser Pérez, Rosa. «L’ermita de Sant Joan de Dénia i la confraria dels “negres”: Una confraria d’esclaus i una tradició religiosa i festiva amb 500 anys d’història». Aguaits, 2006, Núm. 23, p. 7-18, https://raco.cat/index.php/Aguaits/article/view/70763.

info Dénia

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024