NOTÍCIES

La Marina Alta tindrà un nou cicle de Pedra Natural a l'IES Enric Valor de Pego

10/05/2023 |Cultura·MACMA

Els proper curs 2023-2024 la comarca comptarà amb un nou cicle de Pedra Natural impartit a l’IES Enric Valor de Pego. Un cicle únic a tot el territori valencià i el tercer a la totalitat del territori nacional, actualment sols existeix un a Mollerussa i l’altre a Macael.  

El projecte troba el seu origen l’any 2019, quan la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta va organitzar, junt al GALR Muntanya d’Alacant, a Xaló, unes Jornades Tècniques al voltant de la Pedra en sec i les seues oportunitats de futur. Una de les conclusions d’aquelles jornades fou la necessitat de posar en valor i sensibilitzar sobre la importància de la pedra en sec i la seua tècnica, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2018 per la UNESCO, i d’altra la necessitat urgent de formació de mà d’obra en l’ofici, una demanda molt acusada pels professionals margeners/eres que no trobaven mà d’obra qualificada per dur endavant tots els treballs que els encomanaven. 

Així la MACMA i el GALR, junt a tots els Ajuntaments que la integren i 28 associacions de tota la comarca signaren la ‘Carta del Paisatge Cultural i la Pedra en sec de la Marina Alta’ en el marc del Fòrum de la V Fira Comarcal Marina Alta a novembre de 2019 a Ondara, dedicat a l’ofici i a recuperació d’aquest.

La Macma començava així la formació no formal a través de Tallers formatius de 40 hores que s’han vingunt fet a la comarca amb un alt grau de participació i èxit des de 2020. Però calia donar un pas més i buscar la manera d’incloure la formació reglada en aquesta línia transversal de la Mancomunitat, per això des d’aquesta, s’inicià el passat maig de 2022 la recopilació i redacció d’informes tècnics per presentar una proposta ferma a la Conselleria d’Educació perquè estudiara la viabilitat de la implantació del Cicle de Pedra Natural, l'única titulació de moment aprovada pel Ministeri i en la que es treballarà tant tècniques semi mecanitzades del treball de la pedra natural com tècniques artesanals de llavorat, així com construcció de pedra en sec. Els informes presentats han sigut redactat pels equips tècnics, tant de la MACMA com per CREAMA, que se sumà a la iniciativa a petició de la Mancomunitat, per tal que el projecte compte amb totes les sinèrgies de les dues entitats comarcals. Els documents tècnics foren presentats a la Conselleria. En els informes es determinava la necessitat de perpetuar la tècnica i l’alta empleabilitat del sector, tal i com demostrava l’experiència prèvia i l’informe de situació del CREAMA. 

El lloc i centre escollit per a aquesta formació és Pego, donat que compta amb nombrosos condicionants rellevants. D’una banda la voluntat de l’equip directiu, d’una altra banda la trajectòria de professionals del món de la pedra a Pego, l’Atzúbia i les Valls, i per últim i fonamental, el teixit professional del món de la pedra natural existent, ja que el cicle és de Formació Dual i necessita comptar amb les empreses d’extracció pròximes al centre Educatiu per tal de cobrir la part formativa pràctica d’extracció de pedra natural en pedreres existents.

Paco Morales director de l’IES ha destacat que “el més fonamental en aquest projecte és el recolzament i sinèrgies entre Administracions, Empreses i el Centre Educatiu. A més a més permetrà que el nostre centre tinga una formació especialitzada i única a tot el territori valencià que esperem siga un èxit. I una altra de les novetats, és la intenció de l'equip directiu en impartir aquest Cicle en horari vespertí per tal de facilitar a un sector de la població que estiga treballant que puga reciclar-se i formar-se professionalment per a tal fi”. 

Des de la Mancomunitat i la seua presidència, han mostrat la seua satisfacció per la tasca feta des de 2019, tot esperant que aquest siga el pas definitiu per a la professionalització de l’ofici, la recuperació i la posada en valor del nostre paisatge de la pedra en sec. I mostren l’agraïment i predisposició, tant del centre com de l’Ajuntament de Pego amb els que es continua treballant colze a colze. Des del consistori municipal també han destacat la importància d'aconseguir aquest cicle per tal de posicionar el municipi en el mapa formatiu de la comarca com un centre innovador i col·laborador amb el teixit empresarial de la zona.

Actualment, l’equip directiu de l’IES Enric Valor continuen treballant, junt als professionals del sector i el professorat dels tallers de Pedra Seca de la Mancomunitat, en la redacció i desenvolupament del Currículum formatiu del Cicle, “en el qual s’està treballant per donar forma a un currículum que conjugue la modernitat amb la tradició, i en la que el nostre alumnat aprendrà tècniques d’extracció de pedra, treball i llavorat de pedra i construcció amb pedra natural, però sempre amb la dualitat i combinació de les tècniques mecanitzades modernes i les artesanals o tradicionals, pròpies del món de la pedra en sec” ha explicat Morales. 

Pel que respecta a les eixides professionals que podran tindre els  i les alumnes del cicle, destaca Núria Gómez Bolufer, tècnica de patrimoni i coordinadora dels Tallers de Pedra en sec impartits per la MACMA “podran treballar i especialitzar-se, no sols en extracció de la pedra natural mecanitzat i tradicional, del qual el cicle forma part de la família professional, sinó el més important i el que més eixida té en el món del nostre ofici, en el treball i tall de la pedra mecanitzat i/o tradicional, en construcció moderna en pedra natural, construcció tradicional  de pedra en sec, o el més ressenyable i especialitzat, la rehabilitació d’elements patrimonials de pedra en sec, que tot i que encara que molta gent desconeix el sector, és un nínxol d’ocupació fonamental”.  

 

 

.

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024