El nostre patrimoni

Jaciments arqueològics

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Castell de Castells

Santuari del Pla de Petracos

El Santuari del Pla de Petracos, situat al terme municipal de Castell de Castells, constitueix un dels més destacats exemples de tot Europa d'art macroesquemàtic i està declarat com a Bé d'Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat.

El jaciment del Pla de Petracos té el nom de la partida on es troba. Es tracta d'un conjunt d'abrics i una cova situada al marge esquerre del barranc de Malafí, dins d'un marc geogràfic que queda delimitat per la mar i les serres d'Aitana, Mariola i Benicadell. S'hi accedeix a través d'una pista rodada que, partint del quilòmetre 7 de la carretera de Benigembla a Castell de Castells, comunica la partida on es troba el jaciment.

Descobert en 1980, està compost per huit abrics, dels quals cinc presenten motius pintats perfectament visibles en un roig intens. D'aquests, quatre, que resulten pròxims entre si, conserven representacions adscrites al denominat art macroesquemàtic, manifestació vinculada al Neolític més antic, i un altre conserva part d'una representació d'art llevantí, manifestació cronològicament posterior a les d'art macroesquemàtic.

La representació de la figura humana constitueix el tema central, on destaquen els orants, amb els braços estesos cap amunt. Enfront d'aquest, a uns metres de la paret rocosa, sobreïx en el terreny una pedra gran que podria tindre relació amb el significat de les representacions pictòriques.

El Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. En el moment en què es van fer les pintures era un santuari: un lloc de trobada i culte de gents unides per profundes creences, en les quals la fertilitat i la fecunditat, el cicle agrícola o els vincles familiars cobraven un especial protagonisme.

La institució provincial d'Alacant impulsa a través del Museu Arqueològic Provincial (MARQ) un programa de Rutes d'Art Rupestre que, sota la tutela de l'administració autonòmica i amb la col·laboració del municipi de Castell de Castells, pretén millorar la protecció de les manifestacions artístiques, fomentant-ne el coneixement, facilitant-hi l'accés i instal·lant-hi panells explicatius. (1)

(1) MARQ. Santuari del Pla de Petracos. Museu Arqueològic d'Alacant. https://www.marqalicante.com/Paginas/es/Santuario-de-Pla-de-Petracos-P6-M10.html

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Castell de Castells

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024