El nostre patrimoni

Espais naturals

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Sagra

Paratge dels Mortits

Al voltant de la població de Sagra brollen nombroses fonts d'aigües netes i cristal·lines, entre les quals la font de Dalt del Mortit, ubicada al paratge que porta el mateix nom, que, davall d’un gran penyal, raja pràcticament tot l’any amb prou intensitat.

Allí, en temps passat, bevia el bestiar i, gràcies a la ubicació estratègica i a la bonança del clima de l'entorn, l'aigua també s'usava per a regar algunes parcel·les.

Gent de Sagra descriu que l'aigua per al reg de la font de Dalt del Mortit es distribuïa gratuïtament entre els usuaris, qui també participava en la neteja i conservació de la mateixa font i de les séquies i canals.

Durant l'estiu, el cabal minvava dràsticament, per la qual cosa, per a aprofitar l'aigua correctament, els agricultors van construir una bassa de poca profunditat fent servir el desnivell que brinda el terreny, acumulant-la amb el tradicional sistema de decantació. Quan ja estava plena, aportava el cabal necessari per a un reg òptim.

Antigament, per a arribar a les hortes que regava la font de Dalt del Mortit, no hi havia cap camí, per això s'hi accedia amb prou dificultat a peu a través de la mateixa muntanya o per una senda d'una amplària aproximada de tres pams. El camí que actualment arriba fins a aquestes fonts i que continua cap al cim del Mortit, la Corona, es va construir en la dècada dels setanta.

Si continuem cap al pla pel mateix camí amb direcció a la població de Sagra, a poca distància aflora la font de Baix del Mortit que manté un abeurador per a animals en una basseta.

La font de Baix del Mortit, situada a poc més d'1,5 quilòmetres del nucli urbà de Sagra, queda situada entre muntanyes en un espai de vegetació exuberant d'enorme qualitat mediambiental i paisatgística. Està envoltada de majestuosos pins, canyars, margallons, argilagues, romers, garroferes i ametlers.

En l'actualitat, s'hi ha construït una zona recreativa, l'Àrea recreativa de la Font del Mortit, de 1996, i remodelada posteriorment l'any 2000.

Continuant cap al pla, ja en la part baixa del mateix Mortit, naix la Bacorra, font que sorgeix solament en època de pluges abundants.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Sagra

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024