El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Benimeli

Església de Sant Andreu Apòstol

L'església parroquial de Sant Andreu Apòstol es troba al poble de Benimeli. Va ser erigida en parròquia en 1991 i dedicat el temple en 2001, ja que el temple anterior era annex de la parròquia del Ràfol d'Almúnia des de 1535. Va ser iniciativa del reverendíssim Dámaso Domènech Ferrer, les restes mortals del qual reposen en l'altar major.

De la part exterior en podem destacar el campanar, on fins a l'any 1944 hi havia una espadanya amb dues campanes en la façana principal de l'església, les quals durant la Guerra Civil es van fondre per a fer metralla. Les campanes noves que van ocupar el campanar es van batejar amb els noms de Maria, la campana gran, amb 71 centímetres de diàmetre, i Sant Andreu, la menuda, amb 57 centímetres de diàmetre.

L'edifici és de planta de creu grega i coberta per una volta de canó. Consta de quatre capelles laterals dedicades a diversos sants, tres al costat esquerre i una al dret. Una d'elles està dedicada al Santíssim Ecce-Homo, patró de la localitat. Es va reconstruir en 1920 coberta amb una cúpula. La imatge actual data de 1940 i es va encarregar per a substituir l'anterior, datada de l'any 1780. L'any 1865, gràcies als donatius de tots els veïns de la localitat, es va confeccionar la capa que vist la imatge a les festes majors, peça que encara es conserva.

Es pot contemplar el retaule de l'altar major daurat en or fi, i la imatge de sant Andreu, obra de Vicente Rodilla, que el 9 d'octubre de l'any 1950 va arriba a Benimeli i ocupa el lloc de l'anterior del segle XV, destruït durant la Guerra Civil. Al costat de sant Andreu es troben la imatge de la Immaculada Concepció, que es transporta de casa a casa diàriament seguint la tradició, i del Sagrat Cor de Jesús, situades en dues capelles laterals, i també una pintura del Santíssim Ecce-Homo subjectada per dos àngels en la part superior del retaule.

Dels successos de la Guerra Civil, se'n va poder salvar la capa del Santíssim Ecce-Homo del segle XIX, un calze del segle XVIII, la custòdia del segle XVIII i un quadre de sant Andreu Apòstol del segle XVIII.

info Benimeli

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024