El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Pego

Ermita de Sant Sebastià

Envoltada de camps de tarongers, l'ermita de Sant Sebastià i l'abandonada alqueria de la qual forma part es troben en la partida rural de Benumeia, a un quilòmetre aproximadament al sud-est de Pego. S'hi arriba seguint el camí de Benixats, pel desviament a la dreta del camí de Sant Antoni poc després d'eixir de la població, en creuar el barranc de Benituba.

El lloc de Benumeia o Benumeya era una antiga alqueria islàmica que ja es trobava despoblada a mitjan segle XIX. L'ermita original, probablement construïda sobre la mesquita del llogaret, degué fundar-se per a donar servei religiós a la recentment convertida població morisca, encara que el que ha arribat a nosaltres es correspon amb una profunda reforma barroca feta en la primera meitat del segle XVIII.

Amb el despoblament de la zona, el temple va quedar també abandonat i destinat a altres usos, incloent-hi hospital per a epidèmies i llatzeret. Amb la desamortització, va passar a mans privades, va tindre propietaris successius i, a principis del segle XX, va arribar a conéixer fins i tot una breu recuperació del culte encara que prompte va tornar a quedar abandonada i el conjunt va entrar en estat definitiu de ruïna i oblit que ha perdurat lamentablement fins als nostres dies. En l'actualitat pertany a la família Ortí de Pego.

Com s'ha dit, tant l'ermita com l'edifici de l'alqueria adossada al lateral dret, es troben en absolut estat de ruïna i, encara que l'estructura es manté en peu, hi ha un perill real de pèrdua definitiva.

La façana de l'ermita està rematada en cornisa mixtilínia sobre el centre de la qual s'alça una estilitzada espadanya de rajola que va perdre la campana fa temps. La porta rectangular s'emmarca en una portada neoclàssica amb pilastres i un cos superior amb frontó triangular i fornícula. L'interior està buit i desolat, envaït per la mala herba i amb la coberta de teules de dos aiguavessos parcialment derruïda. En la seua època presidia la capella un retaule en el qual es venerava la imatge de sant Sebastià tallada a València per Jaume Molins.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Pego

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024