El nostre patrimoni

Arquitectura emblemàtica

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Jesús Pobre

Els Tres Molins

Els Tres Molins de Jesús Pobre estan situats sobre el tossal dels Molins (1), es van construir aproximadament entre els anys 1650-1708. El tossal té una altura de 158 metres sobre el nivell del mar, al sud del nucli urbà del poble. S’hi accedeix per una senda que ix des dels Quatre Cantons, al sud-oest de Jesús Pobre.

Són tres molins de cos cilíndric, de 5,5 metres de diàmetre extern i una altura actual que oscil·la entre els 6,5 i 7 metres, depenent del costat i del desnivell del terreny.

La construcció és de mamposteria travada amb morter de calç, els murs tenen fins a 1,5 metres de gruix, assentats directament sobre la roca mare i sense lliscar la cara exterior. El molí situat més al nord-est presenta la particularitat de tindre en la part baixa de la construcció un anell a manera de rodapeu, de més amplària que la resta del cilindre, on es veuen els talls practicats en la roca de la muntanya.

Els tres molins tenen la porta d'entrada orientada al sud-oest, amb unes mesures aproximades d'1,10 metres d'ample i 2,30 metres d'alt. En la part superior, malgrat la forta deterioració, sembla que tenien dues obertures més, una damunt de la porta d'accés i l'altra enfront d'aquesta. En l'interior, els tres molins estan totalment buits i tenen un diàmetre de 3,5 metres.

Queden marques del començament de les voltes, així com els buits practicats en els murs per a encastar els blocs de tosca que formarien l'escala a la dreta de l'entrada, orientada al sud-est. En la planta superior estarien les moles i la maquinària, de la qual no es conserva res, i la primera planta seria utilitzada com a magatzem.

A l’interior del molí situat més al nord-est es conserva un tros de paret lliscat de morter i calç i l'inici de la volta, en què també són més menudes les obertures superiors. 

Podem emmarcar aquests tres molins dins d'un gran primer període de construcció dels molins a la Marina Alta, des del segle XIV fins al segle XVIII. S'utilitzaven per a moldre el blat i el cereal que necessitaven per a la supervivència de la població local. Els molins van abandonar l'activitat a principis del segle XX.

  1.  Mas Mahiques, R. (2016) Els tres molins de Jesús Pobre. Recuperat en https://www.jesuspobre.es/wp-content/uploads/2014/08/Historias-de-Jes%C3%BAs-Pobre1.pdf

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Jesús Pobre

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024