D'aquelles cendres


AQUESTES PEDRES

El 14 d’agost del 2022 es provoca una tempesta seca que va descarregar grans aparells elèctrics. Un dels llamps va ocasionar un gran incendi que va durar dues setmanes i que va afectar a gran part de les valls interiors de la Marina Alta i part de la Vall de Xeta, de la comarca veïna del Comtat.

L’incendi forestal va afectar 13.000 ha. de gran valor paisatgístic i ambiental. La Marina Alta és una comarca molt rica en espais naturals, tret que li confereix el títol d’una de les àrees més biodiverses de la península ibèrica. Això significa què alberga una part molt significativa de les espècies de flora i fauna valenciana: segons el Banc de dades de Biodiversitat (BdB), Dénia i Xàbia es troben al setè i vuitè lloc, respectivament, al rànquing de municipis amb major número d’espècies del territori valencià, sols per darrere d’Alcoi dins del territori diànic.

El Pla Ambiental i Turístic de Les Valls de la Marina, és un document de caire propositiu i participatiu, al voltant del territori i del turisme.

  • Però quin tipus de turisme?  Hi ha dos conceptes radicalment oposats de turisme, el de turistificació i el de sostenibilitat. Aquest pla que estem fent persegueix la generació de propostes vinculades a un turisme sostenible i responsable.
  • Què és un turisme sostenible i responsable? Aquest concepte de turisme sostenible i responsable amb el territori, ve determinat per les capacitats de càrregues del propi territori.
  • Capacitat de càrrega. És la quantitat de persones que poden emprar un espai, visitar un patrimoni, recórrer-lo o gaudir d’activitats sense alterar el paisatge, els preus dels habitatges, la qualitat de vida i les opcions d’economia diversa i vinculada a la terra... d’aquell espai visitat.
  • ...i també el turisme sostenible ve determinat per les capacitats de càrregues dels usos o de les activitats oferides, que pot suportar el territori sense deteriorar el seu paisatge, sense canviar la seua fisonomia i sense abocar a les persones a no poder viure i treballar al seu territori de forma humana i amb qualitat de vida.
  • Model de territori i turisme. Aquest model de turisme genera propostes de qualitat vinculades estretament al territori i als seus habitants. Quan això passa, el turisme complementa i ajuda a posar en marxa un model de territori responsable amb les persones que l’habiten, amb l’ús dels seus recursos i amb el respecte al seu patrimoni i paisatge, un model de territori sostenible.
  • Els protagonistes principals. La gent i el territori, els oficis i el patrimoni, el paisatge i la econòmica petita, han de ser els principals protagonistes del model de territori i per tant també del fet turístic.

Sense aquests protagonistes principals i la seua existència amb qualitat, no hi haurà turisme sostenible possible. Són en si mateix la essència del que les persones que ens visiten volen conèixer. Per això venen a veure’ns.

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024