"Els drets sexuals i reproductius són els teus drets"

Fins al 30/04/2024  | Campanya de sensibilització

TENS DRET A : Els drets sexuals i reproductius són els teus drets!

La Xarxa Jove de la Marina Alta organitza una nova campanya sobre els drets sexuals i reproductius dirigida al jovent de la comarca, i on a més es recull tota l'oferta de serveis disponibles al seu abast a l'hora de rebre informació sobre aquests temes.

Els drets reproductius són aquells drets que busquen protegir la llibertat i autonomia de totes les persones per decidir amb responsabilitat si tenir descendència o no, quants, en quin moment i amb qui. Aquests drets donen, doncs, la capacitat a totes les persones de decidir i determinar la seva vida reproductiva.

Els drets reproductius, de la mateixa manera que els drets humans, són inalienables i no estan subjectes a discriminació per gènere, edat o raça.

L'origen del concepte de drets reproductius, en el marc de Nacions Unides i l'Organització Mundial de la Salut, apareix en la Conferència de Teheran de 1968 i en la definició de Bucarest (Conferència sobre Població de 1974) com a un dret fonamental tant per les parelles com pels individus. La inclusió i integració de la planificació familiar dins del camp dels drets reproductius i de la salut reproductiva es produeix per primera vegada en la Conferència Internacional per millorar la salut de les dones i la infància per mitjà de la Planificació Familiar, a Nairobi, Kenya, (del 5 a 9 d'octubre de 1987).

El Programa d'Acció de la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament, celebrada al Caire el setembre de 1994, dóna aquesta definició dels drets reproductius:

Els drets reproductius abasten certs drets humans que ja estan reconeguts en lleis nacionals, documents internacionals sobre els drets humans i en altres documents aprovats per consens. Aquests drets es basen en el reconeixement del dret bàsic de totes les persones i parelles de decidir lliurement i responsablement el nombre de descendències, el temps entre naixements i de disposar de tota la informació i mitjans necessaris per a fer-ho, així com el dret a assolir el nivell més elevat de salut sexual i reproductiva. També inclou el dret a prendre decisions relatives a la reproducció sense patir discriminació, coaccions o violència, en conformitat amb allò que estableixen els documents dels drets humans. 

Alguns dels drets reproductius són els següents:

  •  Autonomia i autodeterminació del mateix cos.
  • A la vida.
  • A la procreació.
  • A la salut reproductiva.
  • A informar-se mèdicament i adequadament sobre la reproducció humana, sense censura política ni religiosa.
  • A l'accés als serveis sanitaris de salut reproductiva i de planificació familiar, com a part del sistema públic de salut.
  • A l'accés als avanços científics en matèria de reproducció.
  • A decidir sobre la reproducció sense patir discriminació, coerció o violència.
     

Formarien part dels drets reproductius el dret a escollir lliurement la parella sexual, així com concertar lliurement el matrimoni; la planificació familiar per decidir sobre la reproducció i l'accés als mètodes anticonceptius. També són derivats dels drets reproductius el dret de la dona a no ser acomiadada per embaràs, i el dret a la baixa maternal pagada.

Amb aquesta campanya la Xarxa Jove pretén apropar a la joventut comarcal aquest tipus d'informació tan necessària en el seu dia a dia.

PDF descarregable 

 

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024