NOTÍCIES

Experiència de juny. Paisatges de l'antic tren

27/05/2025 |Cultura·MACMA

Aquest mes de juny l’equip de la MACMA ens hem posat la motxilla a l’esquena i hem anat a explorar alguns paisatges, pobles i vies verdes de la Marina Alta, aquesta experiència està pensada per a fer la primera part amb el tram i caminant i la segona amb bicicleta o caminant i descobrir la història del ferrocarril que comunicaven la nostra comarca. Un itinerari que combina els paisatges amb la cultura, el patrimoni i la gastronomia de la nostra comarca. Com forme avança l’experiència anirem desvetllant la història i les curiositats dels pobles i paisatges que hem visitat en aquesta excursió, esperem que la gaudiu molt.

UN POC D’HISTÒRIA. Sabem d’on venim per decidir on anem.

A la fi del segle XIX el ferrocarril, com a mitjà de transport, estava ja plenament desenvolupat a Europa. La nostra comarca no va quedar enrere, ja que la burgesia culta i dinàmica que formava la societat dianense de l’època tenia l'interés i els mitjans per impulsar-lo.

Això és perquè molt abans de l’explosió del turisme, la Marina Alta comptava ja amb una economia prou dinàmica lligada, sobretot, al comerç de la pansa i d’altres productes agrícoles. 

Com és sabut el port de Dénia connectava amb diverses destinacions, peninsulars i de l’estranger, no sols amb els ports britànics, sinó també en els dels EUA i el Canadà.

Però per poder exportar, tant les mercaderies com les persones que hi treballaven en el seu conreu i comerç, havien d'arribar per terra. Per aquest motiu la necessitat de comptar amb una via de ferrocarril es va fer palesa.

En primer lloc, es va construir la línia que connectava Dénia amb Carcaixent i, per tant, amb València. Aquesta línia va començar a construir-se el 1884, si bé no va ser fins al 1915 quan es va inaugurar. Més endavant es van ampliar ramals i estacions i es va aconseguir la connexió amb altres xarxes i, en conseqüència, amb la resta del territori. El cas és que, fa més d’un segle, des de Dénia podies, amb enllaços, arribar a Bilbao o a Saragossa.

D’altra banda, i en direcció sud, també va haver-hi una connexió amb Alacant amb l’anomenat Trenet de la Marina.

El Trenet de la Marina connectava diverses localitats de la costa de la Marina Alta, com Dénia, Xàbia, Teulada i Calp, entre altres. Aquesta xarxa de trens de rodalia, en principi pensat i creat per a l’activitat agrícola va facilitar la mobilitat dels habitants i el turisme, que començava a arribar a la regió a la recerca de sol i mar. Dénia va exercir doncs de nus de connexió pels viatgers que volien anar d’Alacant a València.

El ferrocarril va tindre una gran importància per a l'economia local i social de la regió. Va permetre la comercialització de productes agrícoles, especialment la taronja, que era un dels principals cultius de la zona. A més, el transport de mercaderies com l'oli i el raïm també es va facilitar enormement gràcies a aquest mitjà de transport.

EL TREN ARRIBA A LES DÀRSENES DEL PORT

Ara que Dénia era una ciutat pròspera i moderna, que les persones, les mercaderies, el correu i les notícies arribaven sense entrebancs a la ciutat, era necessari que el tren arribés també a les dàrsenes del port, que transportava a l’època tones i tones dels nostres productes cap a destinacions internacionals d’Europa i d’Amèrica.

Potser aquests nous ramals dins del port van arribar un poc tard. En 1906 Dénia havia començat a patir els primers símptomes de crisi econòmica, provocada per les plagues agrícoles i per la competència d'uns altres països, tot i que encara mantenia tota l'esplendor heretada del gran moment àlgid que va viure en l'última part del segle XIX, gràcies al comerç de la pansa.

La primera dècada del segle XX la ciutat començava a declinar. La fil·loxera i el mildiu, una malaltia que assotava a la vinya, feien perillar el sector agrícola, amenaçat a més per la pansa procedent de Corint, a Grècia.

En qualsevol cas, finalment el 1933 el tren arriba al Port de Dénia i al llarg dels anys la xarxa es va engrandir a l’interior de les seues instal·lacions. Les vies es van ampliar cap al nou moll del Martell a mitjan dècada dels quaranta i en els cinquanta la companyia Cemesa les va utilitzar per a exportar ciment per vaixell a Egipte. L'últim tren va entrar en el recinte del port en 1968 amb motiu del rodatge de la pel·lícula Krakatoa.

Al mateix temps, l’Espanya del tardofranquisme començava a ser un destí molt popular a Europa i el turisme es va convertir en un motor importantíssim de l’economia de la nostra comarca.

Paradoxalment, l'arribada de turistes va comportar un declivi marcat del transport ferroviari. Les causes van ser el desenvolupament de la xarxa de carreteres i una gran falta d’inversions que van abocar al tancament de línies, fins a arribar a desaparéixer quan el 10 de febrer de 1974 l’últim ferrocarril procedent de Gandia va fer la darrera entrada a la terminal de Dénia.

El Trenet, que era la porta de la Marina Alta al món, es convertí només en un record d'una època passada. 

LA IMPORTÀNCIA DE LA VIA ESTRETA

El terreny de la Marina Alta, prou abrupte i que discorre entre muntanyes i trams de costa, així com les raons d’estalvi econòmic, van determinar que es triés el tipus de via estreta, d’un ample diferent i més reduït de l'utilitzat a la resta d’Europa (el que a la llarga faria que tota Espanya es trobés aïllada del continent amb implicacions històriques, polítiques i geoestratègiques importants durant la II Guerra Mundial).

Si s’hagués optat per l’ample de via europeu possiblement les coses, haurien estat diferents, però tot i que des de 1913 s’estudiava aquesta possibilitat l’elecció de la via estreta va condicionar el futur d’aquesta línia ferroviària.

PRESENT: NO TENIM TREN PERÒ TENIM TRAM

És evident que el TRAM amb què contem ara i que connecta Dénia amb Alacant (amb transbordaments) no supleix la necessitat d'una línia de ferrocarril dinàmica i moderna que permeta la mobilitat de treballadors i turistes, escurçant els temps de viatge entre la nostra comarca i la capital administrativa de la qual depenem i facilite l’arribada als aeroports i estacions d’alta velocitat d’Alacant i de València.

Però hui no volem lamentar-nos, preferim fer de la necessitat virtut i proposar-te dos recorreguts o dues excursions que, seguint en certa manera l’antic traçat dels trens, ens permeten conéixer la Marina Alta i els seus racons. 

No hem d'oblidar que en el seu moment el ferrocarril va ser una peça clau en el desenvolupament de la comarca, i encara que la xarxa ferroviària ja no és operativa, el seu llegat continua sent una part important en el nostre imaginari col·lectiu.

D’aquest record de l’antic ferrocarril sorgeix l’actual TRAM, que connecta Dénia amb Alacant, això sí, fent transbordament a Benidorm.

Hui dia és gestionant per la companyia TRAM Metropolità d’Alacant, abans ho havia estat successivament per Renfe, FEVE i Ferrocarrils de la Generalitat. No es tracta veritablement d’un ferrocarril, el TRAM és un sistema híbrid de transport que combina el tramvia en superfície i el tren lleuger.

Tot i que el seu traçat i esperit és el mateix que quan es va inaugurar l’any 1915, aquest nou període s'ha caracteritzat per la renovació de les instal·lacions i l'adequació d'aquestes a la nova realitat social de les localitats per les quals discorre el trenet de la Marina. 

El 16 de gener de 2023 va entrar en servei el tram entre Gata de Gorgos i Dénia de la Línia 9 del TRAM d’Alacant (Benidorm-Dénia), completant així el procés de modernització d'aquesta línia.

Abans d’endinsar-nos en els itineraris proposats, et volem parlar de dues iniciatives que van tenir lloc a la segona meitat del segle XX i que no podem deixar d’esmentar, perquè mostren el paper que pot jugar el transport ferroviari tant per a usos turístics com de servei públic.

  • Parlem del Limón Express, el primer tren turístic d’Espanya, promogut per un ciutadà britànic, va circular entre Benidorm i Gata de Gorgos entre 1971 i 2005.
  • També el Trensnochador que des de 1988 els mesos d’estiu donava cobertura nocturna a discoteques i zones d’oci per evitar que els joves agafaren els cotxes.

JORNADES PROPOSADES. Pas a pas anem fent camí.

Cal tenir en compte que aquesta experiència té dos itineraris diferenciats. El primer recorre les poblacions i els paisatges per on passa el TRAM i  el segon recorre l’antiga via de ferrocarril que comunicava la comarca en Gandia. 

Recorregut Blau - La Marina Alta en Tram 

Comencem a Dénia, car la ciutat continua sent un punt de referència per a la història del ferrocarril a la Marina Alta. Tot i que la línia del trenet com la coneixien els nostres avis ja no existeix, el Tram actual s’atura a les poblacions on ho feia aquell trenet.

Aquest recorregut és ideal per a fer en família, sobretot amb els més majors, que agrairan la comoditat dels moderns vagons del TRAM.

Agafarem el nostre bitllet a l’Estació de Dénia, aquesta estació ocupa el mateix espai que l’estació de l’antic Tren, de manera que entrar en ella és un record immediat del passat. De fet, l'antiga estació del tren de Dénia és l'edifici més destacat de tota la línia del ferrocarril. Hui dia alberga el Museu del Joguet dedicat a la tradició joguetera de la ciutat i que es completa amb una sala d'Exposicions.

Abans de pujar al TRAM, com a curiositat, fixa’t que molt a prop de l'Estació es troba l’artèria principal de la ciutat, el Carrer Marqués de Campo i és que la història del ferrocarril a Dénia està molt lligada a aquesta família noble que va ser propietària, també, de la Compañía del Norte, que va ser nacionalitzada l'any 1941 i finalment va quedar integrada en l’ens estatal FEVE, Ferrocarriles de Vía Estrecha.  

Dénia compta amb tres parades: la principal, de la que hem parlat fins ara, la segona al Bosc de Diana, un gran espai dedicat a parc públic, encara en desenvolupament, però que servirà per a l’esbarjo de grans i menuts d’aquesta zona de la ciutat i la parada de la Pedrera Vessanes, nucli de població on es troba el segon hospital públic de referència de la ciutat. Tot i que en aquest article ens centrem en el vessant turístic del recorregut en TRAM no hem d'oblidar que constitueix una eina de vertebració del territori i un veritable sistema de transport públic, amb tot allò que aquesta denominació significa per a la comarca.

Però continuem gaudint del viatge i del paisatge!

Eixint de Dénia, el nostre recorregut ens portarà a altres poblacions de la Marina Alta. Ens aturarem primerament a La Xara un poble jove, d’uns dos-cents anys, però pintoresc i amb encant on trobem diversos punts d’interés. Tant si ets turista com si hi vas per altres motius, t’agradarà passejar pels seus carrers per a visitar el Rentador de la Xara, la plaça de la Palmera, la plaça del Garrofer o descansar en el passeig de Joan Baptista Basset. 

Després d'una petita passejada per la Xara, torna a pujar al tram, que en 7 minuts et durà a Gata de Gorgos. Gata és una població amb una llarguíssima història que es remunta a la prehistòria, on ja s’han identificat assentaments de grups humans organitzats.

En qualsevol cas hui en dia el municipi és conegut per la seua gran tradició d’oficis artesans, bàsicament la llata. Compta amb botigues on encara es manté la tradició d’aquest producte artesanal. És pintoresc veure els objectes exposats a l'exterior de les botigues, el que constitueix un gran atractiu per a turistes i locals que volen adquirir mobles de jardí, catifes, cabassos, espardenyes o barrets. Val la pena comprar alguns d’aquests objectes per la seua qualitat i durabilitat.

Teulada serà la següent parada del nostre xicotet recorregut i ens prendrà 12 minuts de TRAM arribar-hi. Allà et proposem parar-te i aprofitar per a fer un tastet de vins de la contornà a qualsevol dels establiments que ofereixen experiències de degustació i maridatge dels vins de la terra amb els productes locals.

El TRAM també fa parada a Benissa, que es troba a 4 minuts de l’anterior parada. A Benissa aprofitarem per a fer una visita cultural. Si vols conéixer part de la història d'aquest destí, no pots deixar de visitar la Casa Museu Abargues. Es tracta d'una casa palatina dels segles XVIII-XIX que conserva a la perfecció cadascuna de les estades amb objectes de l'època. És una manera de viatjar en el temps i descobrir com vivien els nobles en aquella època. 

Calp serà l'última proposta d’aquest itinerari. El TRAM continua el seu recorregut per la Marina Baixa fins a arribar a Benidorm, però nosaltres per hui ens aturarem a Calp i gaudirem de les vistes del Parc Natural del Penyal d’Ifac mentre degustem alguna recepta típica al seu port. La llauna de Calp, per exemple, un plat senzill elaborat principalment amb peix de la badia, creïlles i tomaques, un arròs del senyoret o el blanquet, que és un plat mariner a base de peix blanc.

 

Si no estàs tan afamat, unes les coques fetes al forn de llenya, que es poden acompanyar de raïm de la terra, o un plat de gamba blanca de Calp, servit amb vins de la Marina Alta, seran la cloenda perfecta per a la teua excursió.

Recorregut Verd - Senders de ferro. La Via verda de Dénia al Verger

Aquest segon itinerari agradarà als nens i als amants de les passejades en bicicleta. Són uns 6,5 km de fàcil recorregut, per senderes de terra compactada i alguns trams asfaltats.

La Via Verda de Dénia, sobre l'antiga línia fèrria de FEVE Carcaixent-Dénia, travessa una mar de tarongers en paral·lel a la costa. L'antiga via és una ruta amable per a anar a la platja de Les Marines, pobles veïns o prosseguir fins al Parc Natural de la Marjal. Trobaràs les coordenades exactes en aquest enllaç.

Et proposem fer-ho en bici, que et portarà uns 35 minuts, però naturalment també pot fer-se caminant, amb una durada estimada d'1.40 h. De fet, pots dedicar-hi dos dies diferents i fer-la de les dues formes. La immersió en la natura i l’oportunitat de respirar la flaire dels tarongers, garrofers i ametllers, bé s’ho val.

La Via Verda de Dénia té àrees de descans, miradors i mobiliari per a practicar exercici físic.

No penses que es tracta d’un itinerari aïllat, forma part de diverses iniciatives de recuperació de vies de tren per a fer rutes de cicloturisme. Aquest antic ferrocarril té altres trams recuperats com a via verda, com la de la Safor, al sud de Gandia, i nous trams entre Carcaixent i Tavernes de la Valldigna amb el nom de Via Verda de L’Antic Trenet.

Tornant al nostre recorregut de hui, veuràs que es tracta d’una ruta agradable que porta de Dénia a prop del Verger, poble on podem visitar l’edifici de l’antiga estació. Tanmateix, si vols ampliar el recorregut, tens l’opció de continuar fins al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, arribar a Oliva i connectar amb un altre tram de Via Verda recuperada de l’antic traçat del ferrocarril, la Via Verda de la Safor, de 7 km d’itinerari.

Com hem mencionat, la Via Verda de Dénia transcorre sobre l'extrem sud de l'extinta línia de ferrocarril Carcaixent-Dénia. El començament es troba a la Partida Negrals. Com a referència per a arribar, tant a peu com amb cotxe, prenem la Plaça Cholet, des d'allí ens dirigim pel Camí Vell de Gandia cap als Poblets. Quan arribem a l'altura d'un centre de jardineria, girem a l'esquerra. De seguida trobem panells de senyalització del començament de la via.

Has de començar a l'àrea de descans que es troba al km 0 de la ruta. Segueix les indicacions a través de dues passarel·les de fusta i travessant un terreny de palmeres, arribaràs a una casa de camp.

Tot el recorregut ens recorda que estem fent el trajecte que feia el tren. A pocs km, en una altra àrea de descans hi ha un interessant panell dedicat a la història del ferrocarril i els diversos tipus de màquina que hi va haver. Igualment, tot al llarg del camí trobaràs finques senyorials que ens recorden el passat benestant de la ciutat. 

La via verda es creua a nivell amb camins rurals asfaltats, però si et ve de gust pots deixar momentàniament el camí principal i arribar fins al mar a través de diversos camins rurals perpendiculars a la nostra ruta.

Continuant per la Via Verda et proposem un joc. Pot passar desapercebuda, però si ens fixem bé trobarem les restes de l’antiga casella de guardabarreres. T’animem a intentar trobar la placa de metall que encara assenyala el punt quilomètric on es trobava.

Quan hages completat aproximadament la meitat de la ruta, trobaràs una nova passarel·la de fusta que et permetrà salvar el desnivell del Barranc de l‘Alter. Un cop aquí seu i mira al teu voltant, tot allò que veges té una raó de ser i una història vinculada amb el ferrocarril, com per exemple la xemeneia d'un forn, que s’utilitzava en la producció de la pansa que després es transportava en els vagons de mercaderies del tren. 

Un altre vestigi del ferrocarril és el Baixador del Palmar, un punt cobert ens vindrà molt bé per resguardar-nos i treure l’entrepà que segurament portes a la motxilla. Després d'esmorzar no marxes sense llegir els panells informatius que ens expliquen, amb testimonis de primera mà, el dur ofici de maquinista de tren, en una època en què no hi havia res mecanitzat i informatitzat com ara. Un plafó ens parla dels treballadors i un altre ens parla de qui eren els usuaris del tren a la nostra comarca durant la primera meitat del segle XX.

Continua la ruta enfilant cap a la Serra de  Segària, que veuràs a l'horitzó i et servirà com a punt de referència. Més endavant trobaràs una passarel·la metàl·lica que permet franquejar el riu Alberca i que està muntada sobre els estreps de pedra originals. A partir d’aquí para atenció, ja que es tracta d’una part de la ruta compartida amb vehicles. 

Si t’interessa conéixer la fauna i flora de l’entorn busca el plafó explicatiu al costat del pont. Continua el teu camí i més endavant, a l’àrea de descans que posa fi a la ruta trobaràs també explicacions sobre la connexió amb la Via Verda de La Safor a través del Parc Natural de La Marjal, interessant recorregut de 35 km de traçat pla per un carril bici i camins rurals en la Marjal.

Si bé la nostra Via Verda com a tal acaba aquí, nosaltres et proposem continuar una miqueta més, prosseguint pel traçat de l'antic ferrocarril, convertit hui en camí asfaltat, fins a arribar, en només 1 km, al Verger, on trobem l'antiga estació després de passar el pont sobre el riu Girona. L’estació, que durant part de segle XX va fer-se servir com a escola i com a biblioteca, alberga hui dia un dipòsit de la policia local, però manté el seu característic aspecte exterior d'estació de ferrocarril.


Has arribat! Aprofita per a visitar la població del Verger, on trobaràs nombrosos establiments on agafar forces amb un típic esmorzar, ben merescut després d’haver finalitzat la teua ruta. Si et ve de gust la nostra proposta trobaràs més informació en aquest enllaç.

*Aquesta experiència està pensada per fer-la en dos dies, siguen consecutius o en dos dies diferents. L’equip de la MACMA proposem unes rutes, espais i edificis per visitar, però cada persona pot adaptar l’experiència a les seues capacitats, resistència física i interessos. Si voleu ampliar informació o elements a visitar de cada poble, podeu entrar a la pàgina web de Descobrim la Marina Alta i adaptar l’experiència als vostres gustos amb la motxilla. 

I MÉS ENCARA. A la taula i al llit al primer crit.

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025