NOTÍCIES

La Xarxa Jove de la Marina crea el Projecte Comarcal de participació juvenil “Alumnat Actiu”

21/02/2023 |Joventut·Xarxa Jove de la Marina Alta

Alumnat Actiu és el nou projecte de la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta (MACMA). 

Un projecte destinat al públic estudiantil de 12 a 20 anys de la Marina Alta, que es troba concentrat en els diferents cicles d’ESO (inclòs FP Bàsica i derivats) i Batxiller dels diferents Centres Educatius de Secundària de la comarca. (Calp, Benissa, Xàbia, Dénia, Orba, Pego, Gata de Gorgos, Pedreguer, Teulada Moraira i Ondara). 

Aquest és un projecte d’intervenció amb joves centrat en la informació i la dinamització juvenil, en el qual es fomenta el treball entre iguals i la participació juvenil, i on la joventut implicada assumeixen un rol protagonista i actiu, fent de corretja de transmissió entre l’Administració o entitat ‘informadora’ i la joventut, a fi de fer arribar la informació a través d’un canal proper, juvenil i en el seu propi llenguatge. 

El present projecte pretén ser un catalitzador del foment de la participació juvenil a la Marina Alta, per tant, és un projecte adaptat als diferents cursos lectius i necessitats de cada centre i alumnat corresponent. 

Entre d’altres, els objectius potencials del programa són: 

– Millorar el servei d’informació juvenil de la Xarxa Jove de la Marina Alta. 

– Apropar a la joventut les administracions municipals i supramunicipals.

– Fomentar la participació activa de la joventut. 

– Fomentar l’oci educatiu saludable i l’educació en valors entre la joventut comarcal. 

– Millorar la coordinació entre els centres educatius i les administracions locals i supramunicipals.

– Millorar la relació entre la formació formal i la no formal. 

A dintre d’aquest projecte existeixen diversos programes entrellaçats entre si: 

– Programa Creant Futur 

– Programa de Corresponsals

– Programa del Punt Jove a l’hora de l’esplai de l’IES. 

Aquests programes pretenen complementar les accions que es realitzen, fora de l’horari lectiu, en els diferents Punts i Centres d’Informació Juvenil de la Marina Alta. 

Creant Futur és una xarxa d'entitats i persones que, des de l'any 2003, promouen l'educació per a la participació juvenil amb joves en l’àmbit estatal, destacant les accions dutes a terme a Sevilla, Huelva, Cadiz, Tenerife, Astúries, Madrid, Bizkaia, Badajoz, Salamanca i València. 

Suposa una experiència d'aprenentatge per a la participació; una iniciativa en la qual grups de joves plantegen les seves inquietuds i elaboren respostes pròpies d'acció per a la transformació de la seva realitat.

Pel que fa a la Marina Alta en el present curs, 2022 – 2023, la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta ha iniciat els tràmits per a formar part d’aquesta Xarxa Estatal del foment de la participació juvenil. L’objectiu és treballar amb l’alumnat de 2 ESO, amb la intenció d’iniciar al jovent en la participació juvenil i crear la cantera dels i les futures Corresponsals de la Marina Alta en cursos posteriors. 

També es realitzarà una versió del Creant Futur adaptat a l’Fp Bàsica i cursos similars amb la intenció d’involucrar aquests tipus d’alumnat i que formen part del conjunt del programa d’una forma adaptada i inclusiva. S’ha iniciat aquest projecte amb sessions informatives sobre alimentació saludable i foment de les habilitats socials. 

Pel que fa al Programa de Corresponals, dirigit a l'alumnat de 3 i 4 ESO de la Marina Alta, aquest fomenta el treball transversal en joventut, afavorint la relació i col·laboració dels distints agents que intervenen quotidianament i amb gran rellevància en la vida dels i les joves d’un territori. Els serveis d’informació i assessorament juvenil proporcionen informació i orientació de qualitat a les persones joves que formen part d’aquest programa i les ajuden a prendre decisions informades que guien les seues vides de manera constructiva. 

El programa de Corresponsals és una eina imprescindible, ja que implica a les persones joves en la creació, selecció i difusió de la informació juvenil, els fa responsables de la intervenció en joventut, obre la seua participació i implicació a distints nivells, i apropa una informació juvenil pràctica i útil a les i els joves a través de mitjans i estratègies protagonitzats i co-dissenyats amb les persones joves. Hem de valorar que no solament comptem amb la participació de persones joves, sinó que també tenim la implicació d’aquestes.
 

El Punt Jove a l’hora de l’esplai es basa en muntar un estand informatiu durant l’hora de l’esplai dels diferents centres d’educació secundària amb l’objectiu d'acostar-nos i fer contacte directe amb l'alumnat amb la finalitat de transmetre'ls informació d'interés i conéixer els seus interessos, dubtes i necessitats. A més, funciona com a element de difusió de totes les accions que es realitza des de la regidoria de joventut i del mateix centre educatiu, sense oblidar-nos de les accions comarcals. 


Amb aquestes accions la Xarxa Jove de la Marina Alta pretén construir espais col·laboratius impulsant les habilitats socials i comunicatives del jovent estudiantil de la comarcal, amb l’objectiu així reforçar els valors de responsabilitat i treball en equip. Amb la finalitat que els i les alumnes s'involucren en el futur desenvolupament de la comarca mitjançant el seu empoderament a l’hora de relacionar-se amb l’administració. 

El Projecte Alumnat Actiu es desenvolupa amb una metodologia participativa, d'experiència i intercanvi, que centra la seua atenció en el desenvolupament d'habilitats bàsiques individuals i grupals per a la participació de joves.


 

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024