ENTREVISTA A L’ASSOCIACIÓ AMATA, ARTESANES I ARTESANS DE LA FIRA AL PASSEIG MARÍTIM DE XÀBIA
Amata és una associació d'artesans que es va fondre en el 1998 i des de llavors ha organitzat gran nombre de Fires d'Artesania i Mercats Temàtics. En principi treballem sobretot a la Marina Alta: les primeres fires les vam fer a Llíber, Benissa, Pedreguer, Gata de Gorgos, Dénia, Calp… Amb els anys s'ha ampliat l'àmbit, primer a la resta de la província i de la Comunitat Valenciana, però ara travem per gran part d'Espanya: Madrid, Conca, Terol, Toledo, Saragossa, Sòria..
L'any 2013 ens va contactar amb l'Associació de Comerciants i Empresaris de Duanes de la Mar perquè volien organitzar una fira d'estiu en el Passeig Marítim del port de Xàbia amb autèntica artesania. En aquell any es va muntar la fira per primera vegada i al llarg dels anys s'ha establert com un esdeveniment conegut i fix a la comarca. El contacte entre les dues associacions sempre ha sigut molt bo i s'han ampliat les activitats a fires de cap de setmana per a acompanyar La Mar de Tapes a l'octubre i una fira De Nadal en el pont de desembre. Durant els mesos de juliol cada dia a la vesprada, i la resta de l'any els artesans de Amata munten els seus llocs tots els diumenges al matí en el mateix lloc.
Les fires de Amata destaquen per l'autenticitat de la seua artesania. Només admetem peces de producció pròpia. Anunciem les nostres fires amb les paraules “Artesania d'Autor®” per a indicar que en tots els llocs l'autor dels productes és present.
Com és el món/ dia a dia de l’artesania d’autor/a?
No és fàcil per als artesans viure de la seua artesania, sobretot en aquests últims anys. En els anys de la pandèmia no hi havia fires i diversos artesans s'han buscat un treball fix. Després de la pandèmia, els costos de la vida normal han augmentat tant que la gent ha de mirar més en què es gasten els seus diners. El primer que deixen de comprar són coses de luxe, com l'artesania. A més, el públic que busca artesania ha deixat d'anar a fires i mercats, perquè allí troben pocs llocs amb autèntica artesania (encara que posen en els seus cartells que l'ofereixen).
Ens costa molt convéncer el públic en general, que en les nostres fires oferim exclusivament coses fetes amb les nostres pròpies mans.
Per al vosaltres, què és el millor de l’artesania? Què és el que més vos agrada?
Ens agrada treballar amb les nostres mans, dissenyar cada vegada noves coses i anar a fires per a vendre les nostres peces i trobar-nos amb altres artesans i artesanes. Tenim un molt bon ambient en les nostres fires, que ens anima i inspira. Ser artesà no és un treball, és una afició: una vegada que coneixes el món dels artesans, vols seguir en això.
Al mercat del port, sempre formeu part les mateixes artesanes i artesans? Quantes parades podem trobar?
A l'estiu estem cada vesprada, però hem de muntar i desmuntar tot, cada dia. És molt pesat. Per això no obliguem a ningú a comprometre's per a tot l'estiu. Els artesans podem apuntar-nos per setmana, fins i tot podem compartir el nostre lloc amb un altre artesà, de manera que un ve, per exemple, tres dies i l'altra persona quatre dies de la setmana. D'aquesta manera el nombre de llocs i els productes varien d'una setmana a una altra, i a vegades d'un dia a un altre. A l'estiu muntem cada dia entre 14 i 20 llocs.
Quins productes podem trobar al mercat artesanal de Xàbia?
Cada artesà ofereix una cosa diferent, i per això hi haurà alguna cosa per a tots els gustos i totes les edats: ceràmica, ninots i marionetes, flors de punt de ganxo, rellotges i bols de fusta amb resina. També hi ha bosses fetes de fusta, fonts de pedra artificial, targetes i quadres fets amb pedres de la platja. Figures i joies fetes amb petxines de mar, pedres i taulers pintats a mà, figures de cartó pedra, quadres a l'oli, pirogravades i joieria en diferents materials: plata, alumini (llaunes reciclades), cuir, macramé, fusta i ceràmica, entre altres.
En el vostre cas, els productes artesans que creeu, estan relacionats amb oficis tradicionals de la Marina Alta?
La ceràmica és molt tradicional d'aquesta zona; les figures de cartó pedra estan fetes amb la mateixa tècnica de les fogueres i falles – no hi ha cosa més típica que aquesta! El ganxet té aplicacions modernes, però és molt tradicional també.
Quina diferència hi ha entre un mercat artesanal i un mercat medieval?
Una pregunta molt interessant. Nosaltres organitzem el primer mercat medieval de la província Alacant l'any 1996 a Benissa. Es va posar de moda, i moltes persones van decidir dedicar-se a l'organització de mercats medievals. Per la forta competència, van oferir els seus projectes cada vegada més barats (fins a gratis!) als ajuntaments, cobrant cada vegada més als artesans. Fins al punt que els artesans no van poder permetre's participar. Si van vendre bastant per a pagar la tarifa, es van quedar sense material i havien de passar diverses setmanes en el taller per a reposar. Algú que compra i ven, pot comprar i tornar a vendre l'endemà. És per això que es troben tan pocs llocs d'artesania en la majoria dels mercats medievals.
Amata també organitza mercats medievals, però en els nostres només es poden vendre coses de producció pròpia, per la qual cosa la diferència entre un mercat medieval de Amata i una fira d'artesania de Amata està en l'ambient, els vestits i l'animació, no en la qualitat dels llocs.
Entenem l’artesania com una mostra de creativitat barrejada amb el treball manual. Creieu que la societat valora el vostre treball? Per què?
Al públic en general li agrada l'artesania, li agrada veure com els artesans fan les seues peces. Rebem moltes felicitacions. Però felicitacions no mengem. No obstant això, encara hi ha un gran públic que aprecia l'artesania i està disposat a pagar alguna cosa més per una peça feta a mà. La nostra tasca principal en Amata és convéncer a aquestes persones que poden trobar autèntica artesania en les nostres fires.
Finalment, vos convidem a veure fotos i notícies de les nostres fires. Podeu visitar les nostres pàgines https://www.amata.es/ i https://www.puebloartesano.es/. A més ens trobes en Facebook i Instagram: Amics de Amata i en Google Maps com "Artesania Xàbia".