NOTÍCIES

S'obri el termini de preinscripció al Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Tècnic/a en pedra natural de la Marina Alta, curs 2024 - 2025

07/05/2024 |Cultura·MACMA

El passat curs 2023-2024 s'inicià el primer cicle formatiu de pedra natural de tot el territori valencià, a l'IES Enric Valor de Pego.

Un cicle únic a tot el territori valencià i el tercer a la totalitat del territori nacional, actualment sols existeix un a Mollerussa i l'altre a Macael.

Aquesta setmana s'ha obert el termini per a la preinscripció del curs 2024 - 2025 al mateix institut de Pego i on-line, aquest estarà obert des del 24 de maig fins al 3 de juny.

El projecte troba el seu origen l'any 2019, quan la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta va organitzar, junt al GALR Muntanya d'Alacant, a Xaló, unes Jornades Tècniques al voltant de la Pedra en sec i les seues oportunitats de futur. Una de les conclusions d'aquelles jornades fou la necessitat de fer valdre i sensibilitzar sobre la importància de la pedra en sec i la seua tècnica, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat l'any 2018 per la UNESCO, i d'altra la necessitat urgent de formació de mà d'obra en l'ofici, una demanda molt acusada pels professionals margeners/eres que no trobaven mà d'obra qualificada per dur endavant tots els treballs que els encomanaven.

Així la MACMA i el GALR, junt a tots els Ajuntaments que la integren i 28 associacions de tota la comarca signaren la 'Carta del Paisatge Cultural i la Pedra en sec de la Marina Alta' en el marc del Fòrum de la V Fira Comarcal Marina Alta a novembre de 2019 a Ondara, dedicat a l'ofici i a recuperació d'aquest.

La MACMA començava així la formació no formal a través de Tallers formatius de 40 hores que s'han vingut fent a la comarca amb un alt grau de participació i èxit des de 2020. Però calia donar un pas més i buscar la manera d'incloure la formació reglada en aquesta línia transversal de la Mancomunitat, per això des d'aquesta, s'inicià el maig de 2022 la recopilació i redacció d'informes tècnics per presentar una proposta ferma a la Conselleria d'Educació perquè estudiara la viabilitat de la implantació del Cicle de Pedra Natural, l'única titulació de moment aprovada pel Ministeri i en la que es treballarà tant tècniques semi mecanitzades del treball de la pedra natural com tècniques artesanals de llavorat, així com construcció de pedra en sec. Els informes presentats han sigut redactats pels equips tècnics, tant de la MACMA com per CREAMA, que se sumà a la iniciativa a petició de la Mancomunitat, per tal que el projecte comptés amb totes les sinèrgies de les dues entitats comarcals. Els documents tècnics foren presentats a la Conselleria. En els informes es determinava la necessitat de perpetuar la tècnica i l'alta ocupabilitat del sector, tal com demostrava l'experiència prèvia i l'informe de situació del CREAMA.

Des de la Mancomunitat i les seues presidències, sempre han mostrat la seua satisfacció per la tasca feta des de 2019, tot esperant que aquest siga el pas definitiu per a la professionalització de l'ofici, la recuperació i la posada en valor del nostre paisatge de la pedra en sec.

Pel que respecta a les eixides professionals que podran tindre els i les alumnes del cicle, destaca Núria Gómez Bolufer, tècnica de patrimoni i coordinadora dels Tallers de Pedra en sec impartits per la MACMA "podran treballar i especialitzar-se, no sols en extracció de la pedra natural mecanitzada i tradicional, del qual el cicle forma part de la família professional, sinó el més important i el que més eixida té en el món del nostre ofici, en el treball i tall de la pedra mecanitzat i/o tradicional, en construcció moderna en pedra natural, construcció tradicional de pedra en sec, o el més ressenyable i especialitzat, la rehabilitació d'elements patrimonials de pedra en sec, que tot i que encara que molta gent desconeix el sector, és un nínxol d'ocupació fonamental".

Informació del curs previst per al 2024-2025


 

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024