NOTÍCIES

Joventut, dona i esport, la nova campanya de sensibilització de la Xarxa Jove de la MACMA

02/10/2023 |Joventut·Xarxa Jove de la Marina Alta

 

"Joventut, dona i esport" és la nova campanya de sensibilització de la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta. Una campanya que forma part del programa anual "Trenquem els rols" iniciat el 2019, i on cada any s'enceten projectes transversals que treballen diferents aspectes de la joventut des d'una perspectiva de gènere.

L'esport és un dret fonamental i una poderosa ferramenta per a enfortir llaços socials i promoure la cooperació, la solidaritat i el respecte. No obstant això, encara es constitueix com un espai en el qual es reforcen estereotips que reprodueixen desigualtats de gènere. Hui en dia encara existeixen esports denominats masculinitzats, és a dir, esports que són practicats majoritàriament més per homes que per dones. A més a més, no ha sigut fins als últims Jocs Olímpics de Tòquio 2020 (celebrats el 2021) on s'ha assolit quasi una vertadera paritat, sent els jocs de major igualtat de gènere de la història, ascendint el nombre de dones esportistes olímpiques fins al 48%. Les estimulants dades de participació femenina a les olimpíades de 2021, a Tòquio, no haurien d'enlluernar-nos, la situació de les dones avança, però no al ritme i amb la solidesa que seria desitjable.

Segons l'Informe sobre Dones i Esports del Consell Valencià de Cultura del 2021 existeixen tres grans fractures que condicionen i limiten la pràctica esportiva, ací ens centrarem en la primera que és la que involucra l'adolescència i les edats més joves, existint un període molt intens de creació d'estereotips en l'esport, que es difonen en la interacció entre xics i xiques als patis; també en les famílies (que acaben reconduint a les xiques als esports amb menys risc físic); en els mitjans de comunicació, que visibilitzen menys a les dones esportistes, en la falta de continguts de gènere en la formació dels tècnics esportius i en la masculinització en molts nivells de la formació.

La falta de referents femenins dins de l'esport en l'adolescència deixa les joves òrfenes de models, per això és fonamental la visibilització de l'esport femení.

Amb aquesta idea de partida, la Xarxa Jove de la Marina Alta encetà este estiu un sondeig participatiu dirigit a dones joves esportistes de la Marina Alta, de 16 a 30 anys.

A les entrevistes han participat un total de 17 dones joves esportistes d'Ondara, Dénia, Beniarbeig, Jesús Pobre, Benissa, Gata de Gorgos, El Verger, El Poble Nou de Benitatxell, Xaló, Xàbia i La Vall de Laguar. Hem aconseguit recollir a les entrevistes tota mena d'esports: pilota valenciana, automobilisme, billar, atletisme, bàsquet, futbol, natació, ciclisme, tenis de platja, escalada dansa, equitació i trail running.

Amb aquesta proposta pretenem trencar els rols de gènere entre la població més jove, així com empoderar a les nostres joves de la comarca i visibilitzar la figura de la dona en aquells esports que històricament han sigut "esports d'homes".

Els objectius d'aquesta campanya són:

– Donar a conèixer esportistes de la Marina Alta d'entre 16-30 anys que practiquen qualsevol mena d'esport, i especialment aquells esports "masculinitzats".

– Trencar amb els estereotips lligats a les dones i els "esports d'homes", i empoderar i visibilitzar la figura de l'esportista femenina.

– Fomentar la participació activa de la població jove dels municipis al voltant de l'esport i la igualtat.

Aquesta acció ha estat subvencionada per l’Àrea de Serveis Socials i Igualtat de la Diputació d’Alacant. 

Les entrevistes es poden observar al Canal de Youtube 

 

Alba Costa Piera d'Ondara

Zoe Grimalt Grimalt de Gata de Gorgos

Sandra Pérez Hernández d'Ondara

Rosalia Roca Guerri de Xaló

Rosa María Lara Feliu de Gata de Gorgos

Núria Pastor Pino del Verger

Maya Serrat Ripoll de Xàbia

Maria Ferrer Bisquert de Dénia

Laura Martínez Cuello de Benissa

Laura Martínez Asensi del Verger

Judith Mengual Herbosa de la Vall de Laguar

Fanni Mas Escrivà de Beniarbeig

Celia Devesa Ortolà del Poble Nou de Benitatxell

Carla Pons Fornés de Jesús Pobre

Antaryami Alcántara Gamero de Xaló

Alba Pallas Llorens i Paula Larrosa LLàcer d'Ondara

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024